O czym pamiętać wybierając porcelanę gastronomiczną?
Porcelana w gastronomii
Porcelana gastronomiczna to ten rodzaj porcelany, który przeznaczony jest do użytku profesjonalnego - w szeroko rozumianej branży HoReCa, a więc w hotelach, reastauracjach i cateringu. Ze względu na specyficzne wymagania i oczekiwania wobec porcelany produkowanej szczególnie na potrzeby odbiorców gastronomicznych, naczynia te muszą spełniać pewne podstawowe funkcje, a także być wyjątkowo dobrej jakości. Nie bez znaczenia jest tuta także cena, która w żadnym wypadku nie może mieć wpływu na spadek jakości.
Funkcje i jakość porcelany gastronomicznej
Trwałość
Przede wszystkim porcelana gastronomiczna to zastawa stołowa o wyjątkowej odporności, przystosowana do częstego i wzmożonego jej użytkowania, mycia w zmywarkach oraz gastronomicznych wyparzarkach. Jej cechą podstawową jest grubościenność, a więc naczynia wykonane są z porcelany grubszej niż tradycyjna, są przez to oczywiście cięższe, ale przede wszystkim trwalsze. Talerze posiadają zazwyczaj wzmocnione ranty, przez co stają się odporniejsze na uszkodzenia, pęknięcia czy uszczerbienia. Fabryką porcelany specjalizującą się w produkcji porcelany na użytek gastronomiczny jest Lubiana (wchodząca obecnie w skład Grupy Porcelanowej). Porcelana Lubiana jest popularna nie tylko wśród polskich restauratorów, ale jej wyroby eksportowane są szeroko na rynek międzynarodowy. Podstawowym i najbardziej popularnym fasonem gastronomicznym w Lubianie jest Kaszub/Hel - okrągła, biała porcelana dostępna w bardzo rozbudowanym asortymencie i bezkonkurencyjnej cenie.
Sztaplowania
Porcelana gastronomiczna poza swoją solidnością wykonania i odpornością na uszkodzenia powinna też być jak najbardziej wygodna w użytkowaniu i funkcjonalna. Bardzo ważne, aby jak najwięcej posiadanego w wyposażeniu asortymentu miała opcję sztaplowania, a więc możliwości pionowego ustawiania naczyń jednego na drugim. Bulionówki, filiżanki, ale i salateki i półmisy powinny móc ustawiać się w wysokie słupki, by oszczędzać miejsce i być wygodne do przechowywania.
Dekoracje
Użyteczność naczyń w gastronomii to kwestia istotna, ale nie jedyna. Porcelana w restauracji, knajpce czy kawiarni powinna pasować do wystroju i oddawać nastrój miejsca, do którego została kupiona. Czasy stołówkowych talerzy zdecydowanie mamy już za sobą. Obecnie, dzięki zaawansowanym i nowoczesnym procesom produkcyjnym nie jesteśmy skazani jedynie na prostą, białą i niedekorowaną procelanę (choć i ta ma swój urok). Na wyjątkową uwagę zasługuje kolecja Alumina stworzona przez Bogucice. To rewolucyjna seria talerzy i dodatków dostępnych w różnych kolorach i kształtach. Porcelana powstaje z masy z dodatkiem tlenkiem glinu. Naczynia te są znacznie bardziej odporne na uszkodzenia, co czyni je idealnymi do użytku gastronomicznego. Dodatkowo zastosowanie ręcznego zdobienia farbami ceramicznymi i kalek ceramicznych daje wspaniały efekt wizualny.
Cena porcelany do gastronomii
Cena w przypadku porcelany gastronomicznej to bardzo ważny element decyzji o zakupie. Zazwyczaj wyposażenie lokalu gastronomicznego wiąże się z zakupem potężnych ilości talerzy, filiżanek, dodatków, szkła oraz sztućców, co generuje niemałe koszty. Jeśli więc chcemy jak najbardziej zminimalizować wydatki, najlepiej postawić na fason porcelany typu basic, a więc wspominany wcześniej Kaszub od Lubiany, czy Bistro od ZPS Karolina.
Porcelana gastromiczna w zestawach?
Porcelana gastronomiczna z zasady dostępna jest jako asortyment w luzach, tzn. w ilościach wskazanych przez klienta. Ciężko bowiem byłoby stworzyć zestaw porcelany gastronomicznej, na tyle uniwersalny, by spełniał oczekiwania właścicieli różnych lokali.
Przy zamawianiu porcelany warto natomiast pamiętać, że każdy z asortymentów pakowany jest w fabryce w opakowania zbiorcze - zazwyczaj po 6 lub 12 sztuk. Trzeba więc wziąć pod uwagę, żeby zamawiane ilości były wielokrotnością 6-ciu lub 12-stu.
Alternatywy dla porcelany w gastronomii
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań alternatywnych dla wyrobów porcelanowych. Nowością, która coraz częściej pojawia się w cateringu, hotalach i rastauracjach są naczynia melaminowe. Melamina jest tworzywem sztucznym wysokiej jakości, wyglądem do złudzenia przypominająca porcelanę. Jest więc świetnym zamiennikiem wszędzie tam, gdzie obawiamy się o zbyt dużą ilość stłuczek porcelany. Jedynym minusem może być cena wyrobów z melaminy, która jest znacznie wyższa niż cena porcelany.
Łupki, to płaskie tace w kolorze antarcytowym, chętnie używane jako nowoczesna alternatywa dla talerzy, półmisów czy pater. Wyglądają niezwykle awangardowo i jednocześnie nawiązują swoją formą do natury. Tutaj jednak poza ceną odstaraszać może również kwestia rozmiarów i problemów z kruchością i przechowywaniem.