Kiedy kształt ma znaczenie – o istocie kieliszków dopasowanych do rodzajów win
Dla wielu osób degustacja tak szlachetnego trunku jak wino stanowi już swego rodzaju osobny rytuał, który z racji tego, że angażuje wszystkie zmysły, wart jest szczególnej celebracji. Pytając o zdanie wytrawnych koneserów tego alkoholu, wielu z pewnością zgodnie odpowie, że na ostateczne wrażenie smakowe składa się kilka czynników – począwszy od rodzaju winogron i techniki produkcji, poprzez temperaturę serwowania, aż po kształt kieliszka, w którym podawane jest wino. Ten ostatni, zaskakujący dla wielu fakt, będzie właśnie tym, na którym skupimy się w poniższym wpisie. Nie od dziś bowiem wiadomo, że sam kieliszek jest czymś znacznie więcej niż elementem stołowej zastawy, bezpośrednio wpływając na aromat, smak i strukturę wina. O tym, jak dobrać jego kształt oraz czym charakteryzuje się nowoczesny kieliszek degustacyjny, przeczytacie w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Czym powinien charakteryzować się kieliszek do wina?
Zacznijmy od tego, że myśląc o ekskluzywnych kieliszkach, wiele osób błędnie zakłada, że chodzi tu o ich cenę czy ilość zdobień. Wręcz przeciwnie! Istotne bowiem nie powinno być to, czy kieliszek jest kryształowy, czy pozłacany, ale jak eksponuje swoją zawartość – ma to za zadanie dostarczyć dodatkowe doznania degustacyjne. W tym celu kluczowa okaże się grubość szkła – powinno być ono cienkie i maksymalnie przejrzyste, co pozwoli łatwo ocenić barwę oraz stopień klarowności trunku. Sam kształt natomiast dobieramy do rodzaju alkoholu. Kieliszek do wina czerwonego i białego będzie się różnił przykładowo od kieliszka do wina musującego. Szeroka czasza zarezerwowana jest dla win czerwonych, węższa dla białych, a smukła oraz wysoka dla tych musujących. Bardzo ważne jest również, aby w każdym przypadku kieliszek posiadał długą nóżkę, umożliwiającą trzymanie go bez ogrzewania trunku dłonią – pozwoli to na zachowanie stałej temperatury i nie wpłynie na zmianę smaku. Krawędzie naczynia powinny natomiast lekko zwężać się ku górze, co zagwarantuje lepszą kumulacje aromatów – wówczas mocniej je odczujemy.
Wina białe, różowe i deserowe
Jak wyżej wspomnieliśmy, do serwowania lekkich win białych powinniśmy wybrać naczynie o niewielkiej i wąskiej czaszy, która pomoże w zachowaniu odpowiedniej temperatury. Pamiętajmy – trunki te podaje się na zimno, w związku z tym należy zwrócić uwagę na długość nóżki i trzymać ją tak nisko, jak to tylko możliwe. Ponadto cenną wskazówką jest również fakt, by węższe lampki napełniać w niewielkiej części. Dzięki temu aromaty nie ulecą zbyt szybko, a my będziemy mogli delektować się dobrym smakiem podczas degustacji. Co do zasady, im bardziej aromatyczne i cięższe białe wino, tym kieliszek może być bardziej „otwarty”, bez nadmiernego zwężenia ku górze. Ten sam kształt z powodzeniem wykorzystamy do serwowania win różowych, które zazwyczaj są równie lekkie i orzeźwiające, co białe.
Wina czerwone
Kieliszki przeznaczone do podawania czerwonego wina w znacznym stopniu różnią się od tych, w których serwujemy wino białe. Te pierwsze powinny być szerokie, głębokie, a ich czasza nieco bardziej pękata, kształtem przypominająca tulipan zwężający się ku górze. W tym miejscu warto podkreślić, że szersze naczynie sprawia, że powierzchnia trunku ma większy kontakt z powietrzem. Dzięki temu z alkoholu wyzwalają się niepowtarzalne aromaty, a samo wino staje się nie tylko delikatniejsze, ale także „gładsze” w odbiorze. Pamiętajmy – im starsze wino, tym szerszy powinien być na nie kieliszek.
Wina musujące
Charakter wina musującego sprawia, że alkohole z tej rodziny powinny być serwowane w niskiej temperaturze. Ten wymóg w znaczący sposób wpływa oczywiście na kształt kieliszków, które wykorzystywane są do podawania trunków tego typu. Eleganckie kieliszki do wina musującego, które najczęściej widuje się na bankietach, nazywane są fletami – cechują się bowiem wysoką, wąską czaszą o prostych ścianach. Taka budowa ma przede wszystkim za zadanie eksponować ulatniające się bąbelki. Z kolei do podawania słodkich bądź półsłodkich win deserowych wykorzystuje się niskie kieliszki o zwężającej się ku górze czaszy. Wina tego rodzaju wyróżniają się podwyższoną zawartością alkoholu, a odpowiedni kształt kieliszków sprawia, że zawarty w nich etanol nie ulatnia się zbyt szybko.
Nie jest żadną tajemnicą, że odpowiedni komplet kieliszków do wina może w znacznym stopniu zwiększyć przyjemność płynącą z jego degustacji. Aby jednak tak się stało, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość samego szkła. Cienkościenne kieliszki, zaprojektowane specjalnie pod kątem konkretnych rodzajów win, potrafią wyeksponować trunek i przedłużyć jego aromat w sposób, który zwykłe szkło nie byłoby w stanie. W końcu serwowanie wina to interesująca sztuka, a przygotowanie nie powinno dotyczyć wyłącznie wzniosłych okazji. Zachęcamy, by dzięki odpowiednio skompletowanym, nowoczesnym kieliszkom do wina dodawać nutki wyrafinowania każdemu, nawet najbardziej kameralnemu spotkaniu towarzyskiemu. Teraz, gdy kwestia doboru kształtu kieliszka do rodzaju wina jest już jasna, pozostaje tylko dokonać wstępnej selekcji. Na zdrowie!