Różnica między kryształem a szkłem - jakie kieliszki wybrać?

  0 Komentarze
Różnica między kryształem a szkłem - jakie kieliszki wybrać?

Zdarza się, że mało wprawne oko nie jest w stanie odróżnić szkła sodowego - użytkowego od szkła kryształowego. Bardziej zorientowani w temacie wiedzą, że można sugerować się dźwiękiem, jakie dane szkło wydaje przy uderzeniu. Żeby jednak znaleźć podstawowe różnice między szkłem a kryształem, przedstawimy podstawowe cechy i funkcje obu z nich.

1. Szkło sodowe

Najbardziej popularnym i najczęściej spotykanym w domach szkłem jest szkło sodowe. To z niego wykonane są szklanki, kieliszki, dzbanki czy patery codziennego użytku. Jest idealnie przezroczyste, raczej cienkie. Obecnie stosowane technologie pozwalają na mycie szkła sodowego w zmywarkach oraz używanie go w kuchenkach mikrofalowych. 

Warto wspomnieć również o metodach produkcji asortymentu ze szkła sodowego: automatycznej i ręcznej. Większość szklanek, kieliszków czy karafek produkowana jest metodą automatyczną. Polega ona na wykorzystaniu w procesie produkcji nowoczesnych maszyn, dzięki którym w krótkim czasie możliwe jest wyprodukowanie wielu identycznych produktów. Produkcja ręczna zaś to sztuka tworzenia szklanych wyrobów przez ludzi - szklarzy, hutników, grawerów i szlifierzy. Produkowane ręcznie szkło jest produktem zawsze najwyższej jakości, wyjątkowym i niepowtarzalnym.

2. Szkło kryształowe

Szkło kryształowe to potoczna nazwa szkła ołowiowego. Dodatek ołowiu do masy szklanej w procesie wytwarzania szkła nadaje mu szereg właściwości. Szkło ołowiowe ma większy współczynnik załamania światła oraz większą dyspersję, co sprawia, że ma ono specyficzny blask i świetnie nadaje się na wyroby dekoracyjne, takie jak patery, owocarki, dzbanki czy karafki. Kryształ jest również bardziej miękki niż tradycyjne szkło, bardziej podatny na działanie kwasów, trawienie i szlifowanie, co sprawia, że jest dobrym materiałem do wykonywania na nim misternych cięć i zdobień. Należy też pamiętać, że dodatek ołowiu wpływa na ciężar szkła kryształowego. Zastawa kryształowa jest zawsze dużo cięższa niż jej odpowiedniki zrobione ze szkła tradycyjnego. Kryształ z ołowiem nie nadaje się do mycia w zmywarkach. Rekomendowane jest wyłącznie mycie ręczne delikatnymi detergentami, by zapobiec matowieniu szkła i jak najdłużej zachować jego blask i idealną przejrzystość.

Szkło kryształowe bezołowiowe (Crystaline Glass)

Pewną nowością na rynku zastawy stołowej jest kryształ bezołowiowy, tak zwane Crystaline Glass, po polsku nazywane też krystaliną. Krystalina łączy w sobie zalety kryształu i szkła tradycyjnego. W ostatnich latach wzrosło zaniepokojenie wymywaniem ołowiu z kryształu do napojów gazowanych lub alkoholowych. Te potencjalne zagrożenia spowodowały rozwój produkcji wyborów ze szkła typu Crystaline. Crystaline, znane również jako kryształ bezołowiowy składa się z 24% minerałów, takich jak magnez i tlenek baru, które zastępują ołów i znakomicie zwiększają przejrzystość i wytrzymałość masy szklanej oraz zachowują właściwości refrakcji światła oraz wysoką klarowność szkła. Krystalina jest również bardzo atrakcyjna cenowo, zazwyczaj znacznie tańsza niż tradycyjny kryształ z ołowiem.

3. Historia kryształu w Polsce

Zastawa kryształowa jest bez wątpienia produktem wyjątkowym i unikatowym, wysoce rozpoznawalnym na rynku międzynarodowym. Najbardziej znanymi rodzajami szlifów na wyrobach kryształowych są tradycyjne Młynek, Krata i Cebula.

Od lat produkcją kryształu stołowego zajmują się: Huta Szkła Zawiercie, Huta Szkła Gospodarczego Irena w Inowrocławiu czy Huta Szkła Kryształowego Julia w Inowrocławiu.

Kontynuując korzystanie z naszego sklepu oświadczasz, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności

Porównaj (0 przedmioty/ów) Moja lista życzeń Kontakt z nami
Proszę najpierw się zalogować

Twój koszyk

Nie ma więcej produktów w koszyku.