Skąd pomysł na taki trunek jak piwo? Dawniej o wodę zdatną do picia nie było tak łatwo jak dziś, a pić chciało się równie mocno. Przepis na piwo nie stanowił dla większości problemu, więc warzyli nasi przodkowie i przechowywali zapasy. Złoty trunek nie tylko gasił pragnienie, ale i nieco rozweselał. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy lubią piwo! No dobrze prawie wszyscy i dla nich ten artykuł. Kto z Was latem nie przesiaduje ze znajomymi w restauracyjnych ogródkach piwnych? Dlaczego akurat piwo? Może dlatego, że smaków tak wiele i każdy może znaleźć dla siebie ten idealny. Ze smakami wiąże się również forma podania i o niej tych kilka słów.
Piwo jasne pszeniczne najlepiej smakuje z długiej smukłej szklanki, rozszerzanej ku górze, która uwydatnia jego klarowność i pozwala na osadzenie się odpowiedniej ilości piany.
Piwa ciemne nalewamy do niskich, pękatych pokali, które dzięki swojej budowie zamkniętej czaszy, kumulują aromat słodów i roznoszą blask kolorów. Najlepiej sprawdzają się do piw typu lager.
Piwa regionalne i smakowe najlepiej podawać w kielichach do degustacji. Ich smukły i finezyjny kształt powoli uwalnia aromaty i smaki, zwłaszcza tych które zostały wzbogacone owocową nutą.
Kontynuując korzystanie z naszego sklepu oświadczasz, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności