Jak zastawić stół?

Aktualności   0 Komentarze
Jak zastawić stół?

Spotkania przy wspólnym stole, to rytuał, który należy celebrować. Nic tak nie upiększy tego czasy, jak idealnie zastawiony i przybrany stół. Nie jest to takie proste. Już przy wybieraniu zastawy, trzeba zwrócić uwagę, do jakiego wnętrza ma ona pasować. Jeśli postawiliśmy na stylowe, solidne komody, wybierzmy zastawę delikatną, białą lub kremową porcelanę o klasycznych kształtach. w przypadku, kiedy nasz salon to pomieszczenie nowoczesne, możemy postawić na odważniejsze formy i kolory zastawy. Ale to dopiero początek naszych potrzeb. Poniżej krótki przewodnik, jak przygotować stół na przybycie gości. 


Po pierwsze obrus. Należy zadbać o to, żeby był on nie tylko czysty, dobrze wyprasowany i odpowiednio długi (powinien zwisać po min 20cm z każdej strony), ale również harmonizujący z zastawą. Jeśli Twoja porcelana jest wzorzysta, połóż na stole jednolity obrus. Jeśli zaś używasz gładkiej klasycznej zastawy, możesz pokusić się o wzorzyste przykrycie stołu.

Dekoracje. Dekorowanie wbrew pozorom nie jest takie proste. Należy pamiętać, żeby elementy dekoracyjne  były spójne stylistyczne z zastawą i/lub obrusem. Jeżeli chcesz postawić kwiaty i świecie, to wybierz te niedużej wielkości, tak żeby nie zasłaniać gościom widoku.

Serwetki. Służą nie tylko do ozdoby ale przede wszystkim do celów higienicznych. Na bardziej uroczyste spotkania wybierz te materiałowe, najlepiej wyglądają włożone w specjalne obrączki. Serwetki układamy po lewej stronie talerza, natomiast po zjedzeniu posiłku odkładamy je po prawej stronie.

Zastawa. Talerze głębokie stawiamy na płytkich. Z prawej strony, najbliżej talerza kładziemy nóż do dania głównego, a dalej kolejne noże i łyżka do zupy (to, co znajduje się najdalej od talerza, używamy na początku jedzenia). Noże powinniśmy ułożyć ostrzem skierowanym w lewą stronę. Z lewej strony talerza ustawiamy widelce kładziemy sztućce do deseru. Filiżanki ze spodkami stawiamy nad talerzykiem deserowym, po prawej stronie. Łyżeczka do kawy/herbaty powinna leżeć na spodku, po prawej stronie filiżanki. Kieliszki ustawiamy z prawej strony, powyżej talerza głównego, uszeregowane według kolejności ich użytkowania. Szklanka lub kieliszek do wody kładziemy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami.

sztucce na stole.jpg

Kontynuując korzystanie z naszego sklepu oświadczasz, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności

Porównaj (0 przedmioty/ów) Moja lista życzeń Kontakt z nami
Proszę najpierw się zalogować

Twój koszyk

Nie ma więcej produktów w koszyku.