GRIPI Nóż siekacz 15cm zielony
Nóż do siekania GRIPI holenderskiej firmy AMEFA (Richardson Sheffield).
Seria noży kutych Gripi dedykowana
jest osobom, które lubią wygodę i odrobinę koloru w kuchni.
Antypoślizgowa, miękka i dobrze
wyprofilowana rękojeść noża zapewnia mocny i pewny chwyt nawet wilgotną dłonią.
Występują w dwóch wersjach kolorystycznych: czerwono-czarnej i
zielono-czarnej.
Wykonane są z wysokiej jakości stali
chromowo-weglowej X35Cr13. Podwyższona
zawartość węgla pozwala utwardzać i na nowo profilować, tak aby osiągnąć
możliwie wysoką twardość ostrza HR ( skala Rockwella) nie tracąc
nadmiernie innych potrzebnych właściwości takich jak udarność czy
ścieralność. Dzięki temu noże pochodzące z fabryki Richardson Sheffield
są bardziej odporne na korozje, a ich ostrza są bardziej wytrzymałe i dłużej
pozostają ostre. Zaprojektowane w Wielkiej Brytanii noże mają 25 lat gwarancji
na wady materiałowe lub konstrukcyjne.
Parametry noża do siekania:
- długość noża: 27cm
- długość ostrza: 15cm
Nóż znajduje się w blistrze z
zawieszką. Może z powodzeniem być myty w zmywarce.
Poniżej znajdziesz kilka
praktycznych porad jak długo cieszyć się swoimi nożami:
· Każdy
produkt należy umyć przed pierwszym użyciem.
· Przed
włożeniem do zmywarki zawsze należy opłukać noże z resztek jedzenia.
· Resztki
jedzenia, sól, sole mineralne (zawarte w wodzie wodociągowej), ocet, wybielacze
oraz silne detergenty mogą powodować plamy lub wżery korozyjne, dlatego należy
dokładnie opłukać noże po użyciu.
· Nie
należy stosować zbyt dużej ilości detergentu lub środka do płukania, z uwagi na
ich korozyjne właściwości przy dużym stężeniu.
· Nigdy
nie należy pozostawiać noży przez dłuższy czas w wodzie.
· Z
uwagi na ryzyko wystąpienia korozji kontaktowej (spowodowanej przez kontakt
różnych rodzajów metalu), radzimy umieszczać noże w oddzielnych
przegródkach.
· Noże
należy wkładać do zmywarki ostrzem do dołu.
· Po zakończeniu programu mycia, należy uchylić drzwiczki zmywarki, aby zapobiec skraplaniu się pary na nożach. Zalecamy szybkie wyjęcie noży ze zmywarki i osuszenie ich suchą i miękką ściereczką lub ręcznikiem.