GRIPI Nóż obierak zielony
Nóż do obierania warzyw i owoców GRIPI holenderskiej firmy AMEFA (Richardson Sheffield).
Seria noży kutych Gripi dedykowana jest osobom, które lubią wygodę i odrobinę koloru w kuchni.
Antypoślizgowa, miękka i dobrze wyprofilowana rękojeść noża zapewnia mocny i pewny chwyt nawet wilgotną dłonią. Występują w dwóch wersjach kolorystycznych: czerwono-czarnej i zielono-czarnej.
Wykonane są z wysokiej jakości stali chromowo-weglowej X35Cr13. Podwyższona zawartość węgla pozwala utwardzać i na nowo profilować, tak aby osiągnąć możliwie wysoką twardość ostrza HR ( skala Rockwella) nie tracąc nadmiernie innych potrzebnych właściwości takich jak udarność czy ścieralność. Dzięki temu noże pochodzące z fabryki Richardson Sheffield są bardziej odporne na korozje, a ich ostrza są bardziej wytrzymałe i dłużej pozostają ostre. Zaprojektowane w Wielkiej Brytanii noże mają 25 lat gwarancji na wady materiałowe lub konstrukcyjne.
Parametry noża do obierania:
- długość noża: 19,5cm
- długość ostrza: 9,5cm
Nóż znajduje się w blistrze z zawieszką. Może z powodzeniem być myty w zmywarce.
Poniżej znajdziesz kilka praktycznych porad jak długo cieszyć się swoimi nożami:
· Każdy produkt należy umyć przed pierwszym użyciem.
· Przed włożeniem do zmywarki zawsze należy opłukać noże z resztek jedzenia.
· Resztki jedzenia, sól, sole mineralne (zawarte w wodzie wodociągowej), ocet, wybielacze oraz silne detergenty mogą powodować plamy lub wżery korozyjne, dlatego należy dokładnie opłukać noże po użyciu.
· Nie należy stosować zbyt dużej ilości detergentu lub środka do płukania, z uwagi na ich korozyjne właściwości przy dużym stężeniu.
· Nigdy nie należy pozostawiać noży przez dłuższy czas w wodzie.
· Z uwagi na ryzyko wystąpienia korozji kontaktowej (spowodowanej przez kontakt różnych rodzajów metalu), radzimy umieszczać noże w oddzielnych przegródkach.
· Noże należy wkładać do zmywarki ostrzem do dołu.
· Po zakończeniu programu mycia, należy uchylić drzwiczki zmywarki, aby zapobiec skraplaniu się pary na nożach. Zalecamy szybkie wyjęcie noży ze zmywarki i osuszenie ich suchą i miękką ściereczką lub ręcznikiem.