Kiedy używać szklanych garnków żaroodpornych
Szklany garnek do pieczenia jest słabym przewodnikiem ciepła w porównania z metalem, ale rozprowadza ciepło bardziej równomiernie i dlatego jest coraz częściej wybierany przez domowych kucharz. Jest wygodny, łatwy do czyszczenia i równomiernie piecze za każdym razem. Gdy jest gorący, pozostaje gorący dłużej niż inne naczynia metalowe.
Piękne szklane garnki do pieczenia można ustawić na stole po wcześniejszym podłożeniu ściereczki lub podkładki korkowej. Dzięki temu domownicy i goście mogą samodzielnie wybrać wielkość porcji.
Garnki żaroodporne to coś więcej, niż naczynia do pieczenia. Istnieje cała gama garnków wykonanych ze szkła, które nadają się do gotowania, smażenia i duszenia potraw. Wybierając produkty żaroodporne sprawdź ich dodatkowe funkcje jak choćby funkcja non-stick umożliwiająca smażenie.
Szklane garnki żaroodporne do pieczenia doskonale nadają się do zapiekanek, ciast, ciast i innych mięs duszonych.
Zalety gotowania i pieczenia w garnkach żaroodpornych
Szkło jest wolne od chemikaliów, ponieważ nie zawiera plastiku. Nadaje się do recyklingu i jest ekologiczne dla środowiska.
Naczynia do pieczenia wykonane ze szkła są bezpieczne dla wszystkich potraw, nie wchodzą w reakcje z kwaśnymi potrawami, takimi jak pomidory i nic nie wchłaniają. Nic nie wycieka ze szkła do żywności. Szklane garnki żaroodporne są łatwe do czyszczenia i większość z nich można myć w zmywarce. Szkło nie pochłania smaków ani zapachów żywności.