Naczynia żaroodporne marki Termisil ze szkła borokrzemowego

Niezależnie od tego, czy gotujesz, pieczesz, przechowujesz, serwujesz lub zamrażasz, naczynia szklane marki Termisil nigdy Cię nie zawiodą. Wytrzymałe, ekologiczne i ponadczasowe – sprawiają, że serwowanie bądź przygotowanie potraw staje się wygodniejsze.

Załaduj więcej
Pokazano 1-20 z 64 pozycji

Uniwersalność naczyń żaroodpornych ze szkła borokrzemowego

Szklane naczynia żaroodporne wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego to doskonałe rozwiązanie do przygotowywania różnych dań bez konieczności posiadania wielu innych przyborów. Wystarczy umieścić składniki w naczyniu, wstawić je do nagrzanego piekarnika, a potem podać bezpośrednio na stół, ustawiając naczynie na podkładce (aby nie przypalić blatu). To prostota w kuchni i oszczędność czasu – nie musisz zmywać dodatkowych naczyń, a jednocześnie udekorujesz stół, stawiając potrawę w jego centrum, co z pewnością zachwyci gości oraz domowników.

Dzięki innowacyjnemu systemowi Grill&Drop naczynia żaroodporne skutecznie zapobiegają przywieraniu potraw i zapewniają ich odpowiednie nawilżenie. Krople wody równomiernie rozmieszczone na pokrywce wymuszają termoobieg, co sprawia, że dania są równomiernie nawilżone, soczyste. Grillowane mięso oraz warzywa zachowują pełnię smaku, aromatu oraz wyjątkową soczystość.

Wielofunkcyjne szkło Termisil

Naczynia żaroodporne z pokrywą marki Termisil to wyjątkowo wszechstronne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w różnych rolach. Dzięki swojej odporności na wysokie temperatury doskonale nadają się do pieczenia potraw, pełniąc funkcję formy żaroodpornej do mięs, zapiekanek czy ciast. Bez trudu przygotujesz w nich zarówno soczystego kurczaka, jak i pyszne, puszyste ciasto. Co więcej, po zakończonym pieczeniu możesz wykorzystać naczynie nie tylko do serwowania potraw, ale także jako pojemnik do przechowywania. Dzięki szczelnej pokrywie dania można łatwo przechować w lodówce, co zapobiega ich wysychaniu i utracie smaku.

Naczynia ze szkła borokrzemowego marki Termisil świetnie sprawdzają się również w codziennym użytkowaniu, jako pojemniki do przechowywania resztek, sałatek czy innych dań, które chcesz schować na później. Dzięki wysokiej jakości szkłu są one łatwe do utrzymania w czystości, odporne na zarysowania i mogą być używane w piekarniku, mikrofalówce oraz w lodówce. To produkty, które sprawdzają się w każdej kuchni i ułatwiają codzienne gotowanie.

Gotowanie w stylu ECO

Szklane naczynia żaroodporne to idealny wybór dla osób świadomie wybierających trendy eco. Szkło borokrzemowe nie brudzi, nie przenosi smaków ani zapachów na potrawy i napoje – jest w 100% ekologiczne. Powstałe z naturalnych składników nie zanieczyszcza naszej planety, a nawet po zbiciu może być wykorzystane do produkcji nowych naczyń.

Ponadczasowa wytrzymałość naczyń Termisil

Podobnie jak patelnie wykonane z żeliwa przekazywane z pokolenia na pokolenie lub szlachetna porcelana, naczynia ze szkła hartowanego to przedmioty, które mogą służyć przez długie lata. Wymagają minimalnej konserwacji i są odporne na liczne uszkodzenia mechaniczne. Nie zawierają zbędnych powłok, które w procesie rozpadu zmniejszają przydatność naczynia. Ich siła pochodzi ze specjalnego procesu produkcji szkła borokrzemowego. Jest ono produkowane w zaledwie kilku miejscach w Europie. Dzięki swoim właściwościom znajduje coraz szersze zastosowanie w różnych obszarach. Stosuje się je nie tylko w naczyniach kuchennych. Jego niepowtarzalne walory powodują, że produkuje się z niego naczynia laboratoryjne. Wyroby te są bezpieczniejsze, ale również bardziej estetyczne niż naczynia ze zwykłego szkła sodowego.

Szkło sodowe w porównaniu do szkła borokrzemowego Termisil posiada:

  • niższą odporność termiczną, niską wytrzymałość na szok termiczny,
  • kilkukrotnie wyższy współczynnik rozszerzalności termicznej,
  • niską wytrzymałość na wstrząsy (np. niebezpieczeństwo skaleczeń lub połykania kawałków szkła przez dzieci) oraz zarysowania
  • niższą odporność na matowienie pod wpływem środków myjących, związków chemicznych w żywności

Ponadto musi być ono hartowane, aby mogło być wykorzystane w kuchni. Jego powierzchnia jest mniej gładka, trudna do czyszczenia, a w dodatku szkło sodowe może zawierać substancje niebezpieczne (np. kadm, ołów).

Kategorie

Kontynuując korzystanie z naszego sklepu oświadczasz, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności

Porównaj (0 przedmioty/ów) Moja lista życzeń Kontakt z nami
Proszę najpierw się zalogować

Twój koszyk

Nie ma więcej produktów w koszyku.