Filiżanki z porcelany - ponadczasowa elegancja
Historia filiżanki jest stosunkowo nowa. Pierwsze prototypy tego naczynia były wykonywane z porcelany i pojawiły się na przełomie XVI i XVII wieku we Włoszech i Francji. Były to egzemplarze kruche i pozbawione wielu praktycznych cech współczesnej filiżanki z porcelany. Dopiero wynalezienie procesu produkcji porcelany twardej, przez Jana Fryderyka Böttgera w 1709 dało prawdziwy impuls do przemysłowej produkcji filiżanek z porcelany.
Okolice XVII wieku to okres w którym popularne stało się picie parzonych naparów w okresie wielkanocnym. Bogaci ówczesnego świata gościli swoich bliskich i częstowali ich naparem herbaty, ziół i kawy. Tego typu przyjęcia królowały na licznych zamkach i dworach Europy.
Proces masowej produkcji porcelanowych filiżanek w Polsce zawdzięczamy manufakturom w Ćmielowie, która wytwarzała niezwykle popularne modele filiżanek w latach 20 i 30 XX wieku. W procesie projektowania modeli masowo wytwarzanych filiżanek uczestniczyli czołowi projektanci z całej Europy, co dodatkowo potęgowało międzynarodową popularność tych naczyń.
Jakie elementy zawiera prawdziwy zestaw filiżanek do kawy lub herbaty?
Aby mówić o zestawie do serwowania herbaty i kawy, musimy mieć do czynienia z pakietem filiżanki i spodka. Filiżanki do kawy i ich wersje do herbaty są zawsze połączone w pakiet z porcelanowym spodkiem aby chronić obrusy, stoły i odzież przed kroplami naparów.
Ciekawym dodatkiem do większych zestawów jest stojak na filiżanki, który pozwala zachować porządek w kuchni lub witrynie z porcelaną.
Dodatkowo naprawdę duże zestawy filiżanek zawierają również akcesoria do przechowywania cukru i mleka lub śmietanki.
Jaka jest różnica między filiżankami do kawy a filiżankami do herbaty?
Wbrew pozorom, kawa i herbat anie powinna być podawana w tych samych filiżankach. Sam fakt różnic w kwasowości, objętości i wytrącania się osadów wystarczy do podjęcia decyzji o stosowaniu oddzielnej zastawy do serwowania herbaty i kawy.
Filiżanki do kawy są typowo mniejsze, mają bardziej pionowy kształt i uchwyt dopasowany do rozmiaru dwóch-trzech palców.
Filiżanki do herbaty są typowo zwężane ku podstawie, posiadają szersze uszko na jeden palec i mają większą pojemność od filiżanek do kawy. Mówimy tu o tradycyjnych porcelanowych filiżankach do kawy vs filiżankach do herbaty - bardziej wyspecjalizowane modele np do espresso, cappuccino czy parzenia ziół mają własną specyfikację.
Filiżanki do espresso - są małe, ich pojemność wynosi od 50 do 100 ml. Serwowany w nich napar jest niezwykle mocny i skoncentrowany z uwagi na parzenie go metodą ciśnieniową. Tradycyjnie serwowane espresso w małej filiżance trafia na stół w towarzystwie zimnej wody w szklance do przepijania. Ten zabieg potęguje walory smakowe naparu otwierając bukiet kawy.
Filiżanki do cappuccino - nieco większe o pojemności od 100 do 350 ml. Dostosowane do podawania kawy z dużą ilością spienionego mleka. Czasami zamiast mleka stosowana jest bita śmietana oprószona kakao, lub czekoladą w proszku.
Filiżanki do latte - często wykonane ze szkła o pojedynczej lub podwójnej ściance. Naczynie jest tradycyjnie większe z uwagi na to, że late to kombinacja kawy, mleka i pianki mlecznej. Porcelanowe egzemplarze mają standardowo 300 ml i grubą ściankę. Tradycyjnie modele kupuje się w zestawie ze spodkiem.
Filiżanki do kawy (americana) - tradycyjne filiżanki z nieco grubszej porcelany o pojemności 250 ml. Ten wariant zakłada serwowanie samego naparu i aby utrzymać jego ciepło stosuje grubszą ściankę naczynia.
Filiżanki do herbaty - charakterystycznie zwężone ku dołowi o pojemności od 250 ml wzwyż. Ścianki są cienkie aby napar jak najszybciej ostygł i nadawał się do spożycia bez nietaktownego siorbania.
Filiżanki termiczne - nowoczesna forma filiżanek szklanych, która dzięki specjalnej technologii produkcji pozwala bardzo długo zachować wysoką temperaturę naparu. Cały zamysł polega na zastosowaniu dwóch szklanych ścianek odseparowanych pustą przestrzenią. Dodatkowo izolacja pomiędzy dwiema ściankami pozwala trzymać filiżankę w dłoni bez obawy o poparzenie. Całe ciepło pozostaje w wewnętrznej ściance.
Eleganckie filiżanki do kawy
Czy jest ktoś, komu kawa smakuje lepiej w eleganckiej, bogato zdobionej tradycyjnej filiżance z porcelany w piękne wzory? Oczywiście! Badania potwierdzają związek estetyki i “ekskluzywności” naczynia z odczuwaniem przyjemności z konsumpcji płynu znajdującego się w nim.
Sama filiżanka nie wystarczy, aby z klasą poczęstować gości gorącymi napojami. Kawa lub herbata serwowana w otoczeniu słodyczy może sprawić miłą niespodziankę bliskim. Serwowanie napojów w akompaniamencie ciasteczek lub czekolady pokazuje, Aby sprawić bliskim miłą niespodziankę, wzorem wielu dobrych kawiarni, na spodku możemy umieścić również niewielkie ciasteczko lub czekoladkę. Filiżanka ze spodkiem powinny być z tej samej kolekcji aby tworzyć zgrany duet.
Wybierając eleganckie filiżanki mamy dwie opcje. Albo stawiamy na uniwersalność i minimalizm albo na bogactwo wzorów i zdobień. Prostota filiżanki będzie widoczna w postaci tradycyjnej białej porcelany bez zdobień lub w egzemplarzach szklanych bez zbędnych dodatków.
Decydując się na nieco więcej przepychu możemy wybrać filiżanki wykonane z porcelany kostnej lub zdobione ręcznie. Ekskluzywne filiżanki wykonane ze szkła będą zdecydowanie modelami dwuściennymi z dodatkowymi akcentami malowanymi na szkle lub zatopionymi w nim.
Kawa i herbata bez dodatkowych posmaków
Szklane kubki do herbaty wyglądają dobrze, ponieważ są przezroczyste i pozbawione elementów, które mogą wpłynąć na smak lub zapach napoju. W rzeczywistości szklana filiżanka jest najzdrowszym naczyniem do spożywania herbaty i kawy, ponieważ nie zawiera organicznych chemikaliów, a zatem nie musisz się martwić o szkodliwy wpływ substancji na smak i zapach spożywanego napoju. Dodatkowo gładka powierzchnia jest łatwa do czyszczenia. Podsumowując, używanie szklanych filiżanek podczas picia kawy lub herbaty jest bezpieczne i zdrowe.
Proces czyszczenia filiżanek ze szkła
Lepiej jest wyczyścić szklane filiżanki natychmiast po użyciu. Jeśli nie chcesz tego robić, to przynajmniej powinieneś wstawić je do zmywarki lub wyczyścić ręcznie raz dziennie. Możesz go wyczyścić je przed snem i rano cieszyć się herbatą lub kawą w czystej filiżance bez zacieków.
Aby prawidłowo wyczyścić całą filiżankę nie wystarczy zwyczajne opłukanie. Kawa i herbata zostawiają zacieki, przez co musisz dokładnie umyć zarówno dno, obręcz i ścianki filiżanki. Szczególnie należy zwrócić uwagę na dna filiżanek, które mają tendencję do gromadzenia bakterii i kurzu bez regularnego czyszczenia, a tym samym wprowadzają szkodliwe elementy do twojego organizmu podczas picia napojów.