Naczynia szklane Termisil
Niezależnie od tego, czy gotujesz, pieczesz, przechowujesz, serwujesz lub zamrażasz, naczynia szklane marki Termisil nigdy Cię nie zawiodą. Wytrzymałe, ekologiczne i ponadczasowe – sprawiają, że serwowanie i przygotowanie potraw staje się wygodniejsze.
Pieczenie i gotowanie nigdy nie było takie proste
Dzięki szklanym naczyniom żaroodpornym bez problemu przygotujesz wiele różnych dań bez potrzeby posiadania dziesiątek innych przyborów. Wystarczy umieścić składniki w naczyniu, wstawić je do nagrzanego piekarnika i gotowe! Tak przygotowane potrawy podasz bezpośrednio na stół umieszczając naczynie na podkładce (nie chcemy przypalić stołu). Jakie to proste. Oszczędzasz na zmywaniu dodatkowych naczyń i dodatkowo dekorujesz swój stół stawiając potrawę w jego centrum ku uciesze gości i domowników.
Dzięki innowacyjnemu systemowi Grill&Drop naczynia chronią potrawę przed przywieraniem oraz zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Dzięki równomiernie rozłożonym na pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne.
Wielofunkcyjne szkło Termisil
Naczynia żaroodporne z pokrywą sprawdzają się zarówno jako: naczynia do pieczenia, formy żaroodporne jak i pojemniki. W naczyniach marki termisil upieczesz zarówno kurczaka jak i ciasto a następnie po ostudzeniu przechowasz je w lodówce.
Potrzebujesz dzbanka który pomieści zarówno zimne jak i gorące napoje? Wytrzymałe, hartowane szkło Termisil nie pęka pod wpływem wysokich jak i ekstremalnie niskich temperatur. Wystarczy ci jeden dzbanek aby podać zimą gorącą herbatę lub ochłodzić się zimnym napojem w upalne lato.
Gotowanie w stylu ECO
Szklane naczynia żaroodporne to idealny wybór dla osób świadomie wybierających trendy eco. Szkło nie brudzi, nie przenosi smaków ani zapachów na potrawy i napoje i jest w 100% ekologiczne. Powstałe z naturalnych składników nie zanieczyszcza naszej planety i nawet po zbiciu może być wykorzystane do produkcji nowych naczyń.
Ponadczasowa wytrzymałość naczyń Termisil
Podobnie jak patelnie wykonane z żeliwa przekazywane z pokolenia na pokolenie, lub szlachetna porcelana, naczynia ze szkła hartowanego to przedmioty, które mogą służyć przez długie lata. Wymagają minimalnej konserwacji i są odporne na liczne uszkodzenia mechaniczne. Nie zawierają zbędnych powłok, które w procesie rozpadu zmniejszają przydatność naczynia. Ich siła pochodzi ze specjalnego procesu produkcji szkła borowokrzemowego.
Szkło borokrzemowe produkowane jest w zaledwie kilku miejscach w Europie. Dzięki swoim właściwościom znajduje coraz szersze zastosowanie w różnych obszarach.
Szkło borokrzemowe stosuje się nie tylko w naczyniach kuchennych. Jego niepowtarzalne walory powodują, że produkuje się z niego naczynia laboratoryjne.
Naczynia z wysokiej jakości szkła borokrzemowego są nie tylko bezpieczniejsze, ale również bardziej estetyczne niż naczynia ze zwykłego szkła sodowego.
Szkło sodowe w porównaniu do szkła borokrzemowego Termisil:
- Niższa odporność termiczna, niska wytrzymałość na szok termiczny
- Kilkukrotnie wyższy współczynnik rozszerzalności termicznej
- Praktycznie musi być hartowane, aby mogło być wykorzystane w kuchni
- Niższa odporność chemiczna, podatna na matowienie pod wpływem środków myjących, związków chemicznych w żywności
- Niska wytrzymałość na wstrząsy (np. niebezpieczeństwo skaleczeń lub połykania kawałków szkła przez dzieci) oraz zarysowania
- Powierzchnia mniej gładka, trudna do czyszczenia
- Może zawierać substancje niebezpieczne (np. kadm, ołów)