DARMOWA WYSYŁKA OD 500 ZŁ, PRZESYŁKI GABARYTOWE WYCENIANE INDYWIDUALNIE
DARMOWA WYSYŁKA OD 500 ZŁ, PRZESYŁKI GABARYTOWE WYCENIANE INDYWIDUALNIE
Na początek kilka wskazówek jak traktować nasze szkło, niezależnie od tego co będziemy w nim podawać:
- szkło powinno być idealnie czyste (nie pozostawiamy go do wyschnięcia, ale przecieramy do sucha ściereczką), niedopuszczalne są ślady palców czy zacieki
-kieliszek trzymamy za nóżkę, żeby nie ogrzewać trunku, najlepiej w lewej ręce
- alkohol najlepiej smakuje w szkle jak najcieńszym, przeźroczystym (należy pamiętać o tym, że i bogate zdobienia mogą przeszkadzać w ocenie koloru, gęstości i klarowności wina).
Poniżej opisaliśmy kieliszki i szklanki, w których bez błędu podacie popularne alkohole (gwiazdką oznaczone są pozycje niepodstawowe)
Kieliszek do wódki: o pojemności od 20 do 60 ml, na nóżce lub bez (tzw. shot). W kieliszkach bez nóżki serwujemy wódkę czystą, w kieliszkach na nóżce możemy podać każdy rodzaj wódki, również wódkę smakową.
Kieliszek do likieru: kształtem mocno zbliżony do kieliszka do wódki, zazwyczaj nieco większy, niekoniecznie o rozchylonej, trójkątnej czaszy.
*Kieliszek do likieru płaski: mocno spłaszczona czasza idealnie nadaje się do podawania gęstych likierów, np. jajecznych.
Kieliszek do wina białego: smukły, na wysokiej nóżce, czasza lekko zwężająca się ku górze, pamiętajmy, że kieliszek ten napełniamy tylko do połowy.
Kieliszek do szampana i win musujących typu flet: czarka musi być bardzo wąska i smukła, by zatrzymać w sobie jak najwięcej bąbelków, pojemność ok. 150 ml, napełniamy do 2/3 wysokości fletu.
*Szampanka: służy do podawania szampana (wina musującego), ma jednak szeroką, płaską czaszę, obecnie nie cieszy się popularnością, gdyż podawany w niej alkohol szybko traci bąbelki.
Kieliszek do wina czerwonego: "brzuchaty" kształt, krótsza nóżka, kieliszek większy niż ten do wina białego, napełniamy go zazwyczaj do 1/3 pojemności (jednak nie więcej niż 2/3 pojemności - przy mniejszych kieliszkach).
*Kieliszek do Bordeaux: charakteryzuje się dużą pojemnością (ok. 800 ml) oraz czaszą lekko zwężającą się ku górze.
*Kieliszek do Burgunda: czasza kieliszka ma kształt tulipana, który otwiera się na samej górze, również o dużej pojemności (800-900 ml), napełniamy maksymalnie do 1/3 pojemności.
Goblet: największy, na wysokiej nóżce i o pękatej czaszy, podamy w nim wodę lub ewentualnie wino czerwone
Kieliszek do koniaku: charakteryzuje się bardzo pękatą czaszą i krótką nóżką, mimo pojemności ok. 200 ml napełniamy go tylko w 1/3 pojemności, służy do serwowania koniaków i brandy
Szklanka do whisky: tzw. szklanka niska, o grubym dnie, whisky i bourbon podajemy w niej z kostkami lodu
Szklanka do long drinków: tzw. szklanka wysoka, duża i smukła, służy do podawania alkoholi rozcieńczonych
Pokal/ szklanka do piwa: pokal jest dużym kieliszkiem o pociągłej czaszy i krótkiej nóżce, podobnie jak szklanka do piwa wykonane są z cienkiego szkła.
Oczywiście, jeśli nie jesteśmy fachowymi barmanami, nie musimy gromadzić wszystkich rodzai szkła stołowego i barowego. Amatorom domowych przyjęć do serwowania alkoholi i podejmowania gości powinny wystarczyć: kieliszki do wódki, kieliszki do wina białego i czerwonego oraz szklanki niskie (lub wysokie). Posiadamy w swojej ofercie praktyczne gotowe zestawy wieloelementowe z KHS Krosno - komplety w ramach tej samej kolekcji. Idealne także na prezent!
Zapisz się i zyskaj 3% rabatu na pierwsze zakupy! Bądź na bieżąco z promocjami, nowościami i ofertami specjalnymi na polszklo.com.pl