Pudding z nasion chia

Przepiśnik   0 Komentarze
Pudding z nasion chia

Nasiona chia pokochały przede wszystkim osoby dbające o smukłą sylwetkę i zwolennicy zdrowego odżywiania. Cenione są one za wysoką ilość błonnika pokarmowego (25% składu) oraz przeciwutleniaczy. Znajdują się w nich również żelazo, cynk, magnez i forsfor, witaminy E, B1 i B3, a olej z nasion chia posiada duże stężenie kwasów tłuszczowych Omega-3. Przy tym wszystkim, mają one przyjemny, orzechowy smak i mogą być dodawane do wielu potraw.

Prawdziwą rewelacją jest deser przygotowany z nasion chia! Nasionka pozostawione na kilka godzin (lub na noc) w płynie pęcznieją, tworząc pyszną, lekko galaretkowatą masę.

Składniki na 2 porcje puddingu:

- 2 płaskie łyżki stołowe nasion szałwii hiszpańskiej

- 400 ml mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego) 

- 2 łyżki cukru kokosowego

- ulubione świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki, truskawki.

________

Nasiona bardzo dokładnie wymieszać z mlekiem roślinnym i cukrem, następnie przelać do pucharków lub szklanek, zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Deser powinien spędzić w lodówce co najmniej 2-3 godziny, najwygodniej jest przygotować go dzień wcześniej, tak by spędził w chłodzie całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Gotowe!

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, wprost nie może się nie udać. Jest za to obłędny wizualnie i w smaku! Jedyne, w co należy się uzbroić, to cierpliwość na czas pęcznienia nasionek chia :)

Kontynuując korzystanie z naszego sklepu oświadczasz, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w naszej Polityce prywatności

Lub zaloguj się przez:

Porównaj (0 przedmioty/ów) Moja lista życzeń Kontakt z nami
Proszę najpierw się zalogować

Lub zaloguj się przez:

Twój koszyk

Nie ma więcej produktów w koszyku.