Pudding z nasion chia
Nasiona chia pokochały przede wszystkim osoby dbające o smukłą sylwetkę i zwolennicy zdrowego odżywiania. Cenione są one za wysoką ilość błonnika pokarmowego (25% składu) oraz przeciwutleniaczy. Znajdują się w nich również żelazo, cynk, magnez i forsfor, witaminy E, B1 i B3, a olej z nasion chia posiada duże stężenie kwasów tłuszczowych Omega-3. Przy tym wszystkim, mają one przyjemny, orzechowy smak i mogą być dodawane do wielu potraw.
Prawdziwą rewelacją jest deser przygotowany z nasion chia! Nasionka pozostawione na kilka godzin (lub na noc) w płynie pęcznieją, tworząc pyszną, lekko galaretkowatą masę.
Składniki na 2 porcje puddingu:
- 2 płaskie łyżki stołowe nasion szałwii hiszpańskiej
- 400 ml mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- ulubione świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki, truskawki.
________
Nasiona bardzo dokładnie wymieszać z mlekiem roślinnym i cukrem, następnie przelać do pucharków lub szklanek, zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Deser powinien spędzić w lodówce co najmniej 2-3 godziny, najwygodniej jest przygotować go dzień wcześniej, tak by spędził w chłodzie całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Gotowe!
Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, wprost nie może się nie udać. Jest za to obłędny wizualnie i w smaku! Jedyne, w co należy się uzbroić, to cierpliwość na czas pęcznienia nasionek chia :)
Aha, jeżeli szukasz urozmaicenia kulinarnego to zdecydowanie polecamy odwiedzić zaprzyjaźniony blog zapraszamdostolu.pl