Lemoniada
W upalne dni trzeba pamiętać o nawodnieniu. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcecie pić wody, spróbujcie zrobić domową lemoniadę z naszego przepisu. Jest przepyszna i naprawdę orzeźwia!
Składniki na dzbanek 1-1,3 l
- 2 cytryny
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego/ syropu z agawy
- szklanka kostek lodu
- kilka listków świeżej mięty
- woda
________
Do dzbanka wsypujemy kostki lodu. Z 1,5 cytryny wyciskamy sok - najlepiej za pomocą wyciskarki, mamy wtedy pewność, że nic się nie zmarnuje. Na kostki lodu wlewamy sok z cytryn, słodzimy, zalewamy wodą i mieszamy. Na koniec dekorujemy plasterkami z pozostałej połówki cytryny i listkami świeżej mięty.
Poza klasyczną lemoniadą istnieją różne jej odważne wersje: limonkowa, arbuzowa a nawet bazyliowa. Nie bójcie się esperymentować w kuchni!